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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-347 

Issued: March 1991 (Revised June 1991) 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky 
Supreme Court has adopted various amendments, and made substantial 

revisions in 2009. For example, this opinion refers to Rules 1.7, 1.10 and 1.11, 
which were substantially amended.  Lawyers should consult the current version 

of the rules and comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: A lawyer is a member of Zoning Board or Planning Commission. May his 
partners or associates represent clients before the Board or Commission if 
the lawyer member disqualifies himself from any participation in the 
matter? 

Answer: No. 

References: Rules 1.7(b), 1.11; New Jersey Op. 15, Maru doc. 1501; Michigan Op. 179, 
Maru. doc. 1353; KRS 100.171 and 100.220; 56 KLJ 556 (1968). 

OPINION 

The lawyer member of the Board or Commission may not represent clients before 
the Board. Rule 1.7(b). We are of the opinion that the maintenance of public confidence in 
the profession demands that the lawyer’ partners and associates also be disqualified from 
representing clients before the Board or Commission. Cf. Rule 1.10. KRS 100.171 and 
100.220 are not controlling, since the matter is one of professional ethics.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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